Mami, lej kaj majo…vav lav…

Na začeteku naj povem, da nisem pristaš živalskih vrtov in podobnih zadev, ker imam občutek, da je to mučenje živali. One ne živijo v svojem okolju in velikokrat bivajo v groznih pogojih. Ljudje to obiskujemo in podpiramo. Nekaj let nazaj sem bila v živalskem vrtu v Srbiji in Bolgariji. Bila sem zelo negativno presenečena. Volk je bil v kletki 1mx1m,  da ne govorim o drugih živali in slabi higieni ter smradu. Od takrat naprej nisem obiskala nobenega več. Odločila sem se, da tega ne bom podpirala.
Hmmm😀… Pa je prišel otrok.  Želis mu vse živali pokazati, približati in z njim preživet en odličen dan poln zanimivosti. Pot naju je peljala v Valencio in sem se le nekako odločila,  da greva v Bioparc (živalski vrt). In res…niso me razočarali. Živali so svobodne, prosto se gibajo na velikih površinah, ni kletk, pri zelo navarnih živali ali tam ko greš lahko zelo blizu njih je steklo, ni železnih ograj… Živali različnih vrst živijo skupaj, tako kot bi živele v naravi in nam obiskovalcem prikazujejo realno sliko narave. Sicer živijo v ujetništvu in ja… seveda, je drugače kot v naravi, ampak kar je zelo pomembno je to, da poskrbijo za njihove biološke potrbe ter socialni del njihovega vedenja. Za živali sta rastlinstvo in pokrajna pomembna in nam obiskovalcem omogočijo to, da spoznamo odnose med organizmi, ki tvorijo ekosistem.
Mene so navdušili. Midva sva uživala in skupaj odkrivala nov svet. Karta se mi je zdela malo draga (23, 80€ / odrasla oseba), ampak je vredno se sprehoditi po 100.000 m2 divji naravi afriške celine, po ekvatorjalnem gozdu, po otoku Madagaskar po mokrišču in savanah.
 
 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja